A Staphylococcus epidermidis és az Aspergillus niger sejtkárosodása

SZERZŐ:
Romero-Mangado et al.

INTÉZET:
NASA Ames Research Center

A vizsgálat célja:

A dielektromos gátkisülés (DBD) technológia hatékonyságának vizsgálata a levegőben lévő kórokozók, különösen a Staphylococcus epidermidis-re, és az Aspergillus niger-re gyakorolt hatás tekintetében.

Eljárás:

A vizsgálat során az NV200-as készülék egy biológiai tesztkamrába került elhelyezésre, majd a kamrába porlasztó segítségével jutották az aeroszolizált baktériumokat illetve gombaspórákat. A készülék valamennyi szellőzőnyílása, a tetején lévő kivételével lezárásra került annak érdekében, hogy irányítottan juthassanak a mikroorganizmusok a rendszerbe. Ezt követően az aeroszolizált részecskéket az NV200-as készülék felső bemeneti nyílásán keresztül juttatták be, és a DBD kezelés után a részecskéket szilikon ostyán gyűjtötték össze.

Eredmények értékelése:

Megállapítható, hogy a DBD plazma a sejt szerkezetének súlyos méret- és alakváltozását okozta, ami a sejtkomponensek megsemmisítéséhez és végül a sejthalálhoz vezethet. Hasonló hatást lehetett tapasztalni a gombaspórák esetében is, ami jelzi a berendezés széleskörű alkalmazhatóságát a mikroorganizmusok körében.

Az alábbi képen jól látható a DBD plazma Staphylococcus epidermidis-re gyakorolt hatása. Balról az első oszlopban a vizsgálatra előkészített, életképes coccusok elektronmikroszkópos képe (a, b, c, d), a második és harmadik oszlopban pedig a a baktérium sejtszerkezetének különböző mértékű súlyos deformációja látható a DBD plazmán történő áthaladást követően.

Epidermidis_elektronmikroszkópos összehasonlítás

A következő képen a DBD plazma Aspergillus Niger-re gyakorolt hatása látható. Az első oszlopban a vizsgálatra előkészített, gombák elektronmikroszkópos képe (a, b, c, d, e), a második oszlopban pedig a gomba sejtszerkezetének különböző mértékű súlyos deformációja látható a DBD plazmán történő áthaladást követően.

Aspergilus elektronmikroszkópos összehasonlítás