Folyamatos levegőfertőtlenítés:
győzelem a láthatatlan veszély ellen

Ki ne ismerné a fertőzések terjedésének egyik legjelentősebb közegét, a levegőt? A levegő fontossága és nélkülözhetetlensége vitathatatlan. A tiszta levegő jelenti az életet, azonban szennyezettsége esetén láthatatlan, akár halálos veszélyeket hordozhat magában.

Nem kérdés, hogy a levegő tisztántartásának jelentősége életmentő lehet.

A láthatatlan veszélyek egyik legjelentősebb képviselői a kórokozók: a baktériumok, vírusok, penészgombák, gomba- és baktériumspórák, paraziták, féregpeték, amőbák – és ez még nem minden.

Cseppfertőzésről akkor beszélünk, amikor a fertőzött szervezetből a kórokozó a légutakon át a levegőbe kerül és onnan belélegzés útján egy másik ember szervezetébe jut. A kórokozók főleg köhögéssel, tüsszentéssel, beszéd során, illetve nyálka- vagy izzadmánycseppekkel együtt kerülnek a levegőbe.

A beltéri levegőbe kerülő kórokozók a környezeti hatásoktól, illetve ellenállóképességüktől függően néhány másodperctől akár több hónapig is életképesek, ezáltal fertőzőképesek maradhatnak. Az aeroszolizált cseppek közül a kisebbek (pl. a vírusokat tartalmazó, 5 mikron méretűek) akár korlátlan ideig is a levegőben lebegnek, a nagyobb méretűek viszont idővel leülepednek, nedvességtartalmuk elpárolog és a különböző tárgyakra (bútorok, padló, eszközök stb.) tapadnak. Később por formájában – a kiszáradást jól tűrő kórokozókkal együtt – a mozgó légáramlatok hatására újra a levegőbe, onnan pedig a légutakba kerülhetnek.

A levegőbe kerülő kórokozók valójában sokkal könnyebben okozhatnak megbetegedéseket, mint azt elsőre gondolnánk, melyet az elmúlt évek kutatási eredményei is egyértelműen bizonyítanak.

Nyilvánvaló, hogy az embereknek kiemelt érdeke fűződik a tiszta, kórokozóktól és egyéb káros elemektől mentes levegőhöz, melyet megfelelő szűrési hatékonyságú szellőztető rendszer (steril klíma) hiányában helyszíni levegőfertőtlenítéssel lehet biztosítani.

A levegőfertőtlenítés fő feladata a környezetünkbe kikerülő kórokozók elpusztítása, megsemmisítése. Erre több vélt vagy valós hatású megoldás is létezik, például a vegyszerhasználat, besugárzás, szűrés, szellőztetés, illóolajok és füstölők használata. Valljuk be, hogy ezek közül talán a vegyszerhasználatnak van a legtöbb értelme és bár hatékony megoldást nyújt, folyamatos levegőfertőtlenítést egészségkárosító hatása miatt e módszerrel nem tudunk végezni, mint ahogy UV-C fénnyel (germicid lámpa) sem. Fontos megjegyezni, hogy a különféle szűrőanyagok alkalmazásával (HEPA, aktívszén) fertőtlenítő hatást nem lehet elérni.

A sokféle igényt és szempontot összefoglalva elmondható, hogy a levegő megfelelő fertőtlenítéséhez olyan megoldásra van szükség, ami hosszú távon is gazdaságosan alkalmazható, használójára nézve biztonságos, erős és gyors hatású, valamint folyamatos működésű.

A szabadalommal védett Novaerus NanoStrike® plazmatechnológia minden tekintetben megfelel az elvárásoknak: a fertőtlenítő hatást biztosító plazmamező 2 ezredmásodperc alatt elpusztítja a vírusokat, baktériumokat és penészgomba spórákat (pl. Influenza A/B vírus, MRSA baktérium, illetve az MS2 bakteriofág, amely a COVID-19 betegséget okozó vírus, a SARS-CoV-2 általános vizsgálati helyettesítője), egyúttal lebontja a kellemetlen szagokat és az asztmatikus irritációt okozó szerves molekulákat, valamint semlegesíti az allergéneket is, amivel biztonságos és kellemes környezetet teremt.

Az egészségügy területén is széles körben alkalmazott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által tanúsított hatékonyságú Novaerus készülékek folyamatos üzeműek (aktív levegő elszívás mellett), alacsony fogyasztásúak (maximum 19 Watt) és teljesen biztonságosak, amely ismérvek a kimagasló fertőtlenítési hatásfok mellett egyidejűleg egyetlen más levegőtisztító technológiáról sem mondhatók el.