A plazma nem más, mint ionizált gáz, az anyag negyedik halmazállapota. Nem egyezik meg az ionizáció jelenségével, amikor egy atomból vagy molekulából elektromos töltéssel rendelkező ion keletkezik elektromosan töltött részecskék (elektronok vagy ionok) hozzáadásával vagy elvételével.

A Novaerus NanoStrike® plazma egy szabadalommal védett technológiai megoldás a plazmaállapot nagyon kis energiával és stabil módon történő létrehozására a készüléken belül. A NanoStrike® plazma normál légköri körülmények között jön létre (tehát nem szükséges hozzá vákuum) nagyfeszültségű gerjesztés hatására, melynek során a készülék az átszívott levegőt hozza plazmaállapotba. Ebben a reakciótérben összetett fiziko-kémiai jelenségek zajlanak és olyan reaktív szabad gyökök képződnek, amelyek képesek a levegőben lévő kórokozókat nagyon gyorsan (nagyságrendileg 2 ezredmásodperc alatt) és nagyon nagy hatékonysággal elpusztítani, illetve a káros anyagokat (pl. illékony szerves vegyületek, allergén fehérjék, szagmolekulák) semlegesíteni. A folyamat kizárólag a készüléken belül zajlik és a helyiségben tartózkodókra nézve nincsen semmilyen káros hatása.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy sok légtisztító gyártó leginkább marketing okból használja a plazma nevet, miközben a készülékben nem valódi plazmamező működik, hanem többnyire csak valamilyen ionizátor, vagy elektrosztatikus porleválasztó. Ezek a megoldások önmagukban nem képesek fertőtlenítő hatást kiváltani, tehát a kórokozókat elpusztítani, ellentétben a Novaerus NanoStrike® plazmával, amely egy kontakt fertőtlenítő megoldás, tehát a kórokozókat a plazmamezővel történő érintkezéskor pusztítja el, méghozzá azonnal és visszafordíthatatlan módon.