Fogalmak

Az alábbiakban olvasható pár általános fogalom-meghatározás, ami segíthet a honlapon található leírások könnyebb értelmezésében.

Fertőtlenítés: A környezetbe kikerült kórokozók elpusztítása.

Sterilizálás: A környezetbe kikerült valamennyi mikroorganizmus elpusztítása.

Antimikrobiális hatásspektrum: A mikroorganizmusokra gyakorolt kémiai, fizikai, illetve fiziko-kémiai hatás. Legáltalánosabban a “-cid” azaz ölő, és a “-sztatikus” azaz sejtosztódástgátló hatások fordulnak elő. (pl.: virucid, baktericid, bakteriosztatikus).

Behatási idő: Az az időtartam (másodperc, perc, óra), ami ahhoz szükséges, hogy az alkalmazott eljárás maradéktalanul kifejthesse a tőle elvárt hatást.

Alkalmazott koncentráció: Az a minimális – és általában egyúttal maximális – koncentráció, ami képes a megadott idő alatt a tőle elvárt hatás elérésére. A koncentráció és a behatási idő között nincs fordított arányosság. Több fertőtlenítő szer nem képes hígítás nélkül hatékonyan fertőtleníteni (pl. HYPO).

Patogén: Kórokozó, betegséget okozó.

HEPA szűrő: Nagy hatékonyságú részecske szűrő. Az Európai Unióban alkalmazott szabványok szerint többféle szűrőről beszélhetünk aszerint, hogy a részecskék hány százalékát és milyen méretig képes kiszűrni a levegőből. A Novaerus Defend 1050-es típusú készülékben alkalmazott professzionális, Camfil gyártmányú, H13 HEPA szűrő 0,12 μm méretig képes a részecskéket megszűrni és 10 ezer részecske közül csak 5-öt enged át.

DBD: dielectric barrier discharge, azaz dielektromos gát kisülés (plazma). A nagyon alacsony energiaigényű DBD, vagy más néven hidegplazma jelenség a plazmatekercsen átfolyó elektromos áram hatására jön létre.


Back to Index

Mekkora egy vírus vagy baktérium?

Az alábbi ábra jól szemlélteti a baktériumok és a vírusok méretét.


Back to Index

Mi az a plazma?

A plazma nem más, mint ionizált gáz, az anyag negyedik halmazállapota. Nem egyezik meg az ionizáció jelenségével, amikor egy atomból vagy molekulából elektromos töltéssel rendelkező ion keletkezik elektromosan töltött részecskék (elektronok vagy ionok) hozzáadásával vagy elvételével.

A Novaerus NanoStrike® plazma egy szabadalommal védett technológiai megoldás a plazmaállapot nagyon kis energiával és stabil módon történő létrehozására a készüléken belül. A NanoStrike® plazma normál légköri körülmények között jön létre (tehát nem szükséges hozzá vákuum) nagyfeszültségű gerjesztés hatására, melynek során a készülék az átszívott levegőt hozza plazmaállapotba. Ebben a reakciótérben összetett fiziko-kémiai jelenségek zajlanak és olyan reaktív szabad gyökök képződnek, amelyek képesek a levegőben lévő kórokozókat nagyon gyorsan (nagyságrendileg 2 ezredmásodperc alatt) és nagyon nagy hatékonysággal elpusztítani, illetve a káros anyagokat (pl. illékony szerves vegyületek, allergén fehérjék, szagmolekulák) semlegesíteni. A folyamat kizárólag a készüléken belül zajlik és a helyiségben tartózkodókra nézve nincsen semmilyen káros hatása.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy sok légtisztító gyártó leginkább marketing okból használja a plazma nevet, miközben a készülékben nem valódi plazmamező működik, hanem többnyire csak valamilyen ionizátor, vagy elektrosztatikus porleválasztó. Ezek a megoldások önmagukban nem képesek fertőtlenítő hatást kiváltani, tehát a kórokozókat elpusztítani, ellentétben a Novaerus NanoStrike® plazmával, amely egy kontakt fertőtlenítő megoldás, tehát a kórokozókat a plazmamezővel történő érintkezéskor pusztítja el, méghozzá azonnal és visszafordíthatatlan módon.


Back to Index

Biztonságos emberek jelenlétében használni a Novaerus NanoStrike plazmát?

A NanoStrike® plazma működési elve nem koncentráció alapú, azaz nem a légtér „elárasztásával” fejti ki hatását, mint például egy ózongenerátor vagy egy egyszerűbb ionizátor. A plazmamező a készüléken belül a plazmatekercsek körül, azok közvetlen közelében alakul ki (2-3 cm-en belül); a berendezés nem bocsát ki káros anyagot vagy sugárzást (ionizáló sugárzást sem).

A készülékek hatékonyságát és biztonságosságát több független külföldi laboratórium mellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálta és tanúsította. A mérések során vizsgálták például az ózon és az aldehidek koncentrációját is és egyik esetben sem tapasztaltak határérték feletti kibocsátást. A Novaerus levegőfertőtlenítők előnye, hogy folyamatos, közvetlen emberi tartózkodás mellett is biztonságosan használhatók.


Back to Index

Klimatizált helyiségben használható a készülék?

Igen, használható, nem befolyásolja a klímaberendezés működése a készülékek hatásfokát. Javasoljuk azonban, hogy közvetlenül klímaberendezés alá ne kerüljön, mert a klíma okozta légáramlás ronthatja a készülék légáramlását.


Back to Index

Hűt, fűt, szárít vagy párásít a berendezés?

A készülékek nincsenek hatással a helyiség hőmérsékletére vagy páratartalmára. A ventilátor a levegő mozgatásával a hőérzetre hatással van, ez azonban csak a készülék kifúvó nyílásainak közvetlen környezetében érzékelhető.


Back to Index

Ionizálja a levegőt?

A plazma nem más, mint ionizált (más néven energizált) gáz, az anyag negyedik halmazállapota. Ez nem egyezik meg azonban az ionizáció jelenségével, amikor egy atomból vagy molekulából elektromos töltéssel rendelkező ion keletkezik elektromosan töltött részecskék (elektronok vagy ionok) hozzáadásával vagy elvételével. A készülék nem bocsát ki ionokat a helyiség légterébe, ellentétben az egyszerűbb ionizátorokkal, melyek működési mehcnizmusa az, hogy a helyiség légterébe kibocsátott nagy mennyiségű ion hozzátapad a szennyező részecskékhez, amitől azok nehezebbek lesznek és hamarabb kiülepednek a berendezési tárgyakra és a padlóra, azonban a kórokozók ettől nem pusztulnak el.

A Novaerus NanoStrike® plazmamező a készüléken belül a plazmatekercsek körül, azok közvetlen közelében alakul ki (2-3 cm-en belül); a berendezés nem bocsát ki káros anyagot vagy sugárzást (ionizáló sugárzást sem).


Back to Index

A felületeket is fertőtleníti?

A készülék elsődleges feladata a levegőfertőtlenítés. Jelentős szerepet tölt be ezen túlmenően a felületek tisztántartásában, újraszennyeződésük korlátozásában azáltal, hogy a levegőbe kerülő mikroorganizmusokat elpusztítja, így azok életképtelenül kerülnek a felületekre. Egy 2010-es angliai kutatás során kimutatták, hogy a felületek szennyezettsége 68%-kal csökkent azokban a helyiségekben, ahol Novaerus berendezések üzemeltek. A készülék közvetlen felületfertőtlenítést azonban nem végez.


Back to Index

Mennyi a plazmatekercsek várható élettartama?

A készülékekben lévő plazmatekercsek lényegében egy üvegcsőből (szigetelés) és egy-egy fémhálóból (elektródák) állnak. A plazmatekercs feladata az elektromos kisülés elvét felhasználva az átszívott levegő stabil plazmaállapotba hozása. A plazma előállításához nincs szükség reakciókamrára, katalizátorra, oxidálófémekre, anódra, katódra stb. A plazmatekercsek nem kopnak, saját anyagukat nem „fogyasztják”, hatékonyságuk hosszabb idő elteltével sem csökken.


Back to Index

Mit jelent az, hogy NanoStrike?

A NanoStrike®  megnevezés olyan technológiára utal, amely nanoszekundumos időintervallumon belül számos kórokozó inaktiválási folyamatot használva pusztítja el a nano- és mikrométeres mérettartományba eső mikroorganizmusokat.


Back to Index

Mennyibe kerülnek a Novaerus készülékek?

A Novaerus készülékek a felhasználási helytől és céltól, valamint a fertőzési kockázat mértékétől függően többféle teljesítményben és szolgáltatási csomaggal érhetők el, melynek szakszerű kiválasztását díjmentes tanácsadással segítjük (higiénés kockázatanalízis).

A javasolt szolgáltatáscsomagot már az első egyeztetés során meg tudjuk határozni, ez alapján pedig megadjuk a készülékek vételárát is. Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot Elérhetőségeink alatt!

Ha igényt tart a díjmentes kockázatanalízisre, akkor ennek keretében felmérjük a védendő helyiségeket, ami történhet helyszíni bejárás során, telefonos egyeztetés keretében, esetleg alaprajz vagy fotók alapján és meghatározzuk a levegőfertőtlenítéssel elérendő célokat (pl. fertőzési kockázat csökkentése, kellemetlen szagok mérséklése). A helyiségek alapterülete, szellőzési viszonyai, bútorozása, használatuk jellege, a személyforgalom és a benntartózkodók átlagos száma mind hatással vannak a fertőzési kockázatra, melyek alapján javaslatot teszünk a készülékek típusára, számára és elhelyezésére is.

A kockázatanalízis alapján egyúttal az is meghatározható, hogy mely helyiségek igényelnek azonnali védelmet és melyek azok, amelyek esetében elegendő a beltéri levegő kezelését egy későbbi fázisban megvalósítani.


Back to Index

Hová kell helyezni a készüléket?

Levegőfertőtlenítés esetén a fertőtlenítésnek elsősorban a légzési zónára kell fókuszálnia, az elhelyezésnél figyelembe kell venni a jellemző légzési zónát.

A Novaerus Protect 200-as típus szabadonálló kivitel; ülő testhelyzet esetén (pl.: iroda, orvosi rendelő, lakóház stb.) 1-1,5 m-es magasságban történő elhelyezése javasolt, legoptimálisabb az íróasztal, komód. A készüléket két csavar segítségével egyszerűen falra is lehet szerelni. A szerelési magasság ne haladja meg a 2,1 m-t. Ennél a típusnál figyelembe kell venni, hogy a készülék a tetején szívja be a kezelendő levegőt és alul, vízszintesen fújja ki azt.

A Novaerus Protect 800-as típust falra szerelve, vagy a hordozást megkönnyítő, külön rendelhető asztali vagy magas állványra helyezve kell üzemeltetni. A szerelési magasság ez esetben se haladja meg a 2,1 m-t. Telepítésnél figyelembe kell venni, hogy a készülék az elején lévő nyílásokon szívja be a levegőt, és az oldalán lévőkön fújja ki.

Mindegyik készülék esetében fontos, hogy a légáramlás ne legyen akadályozva, ne kerüljön a készülék polcra, sarokba, közvetlenül függöny, bútor, nyitható ablak vagy klímaberendezés mellé.

A részletes telepítési útmutatókat IDE kattintva, a dokumentumtár alatt érheti el.


Back to Index

Mennyi ideig kell üzemeltetni?

A készülékek folyamatos üzemelésre lettek tervezve, így akár a hét minden napján 24 órában működhetnek. A védendő helyiség időszakos használata esetén konnektorba dugható mechanikus vagy digitális időzítő használata javasolt.

A készülékek folyamatos levegőfertőtlenítést végeznek, így a helyiségben jelentkező terhelést képesek már rögtön annak megjelenésekor, gyorsan és nagy hatékonysággal kezelni. A levegőfertőtlenítés célja nem a teljes sterilitás (mikroorganizmus-mentes állapot) elérése, hanem az, hogy a helyiségben tartózkodók egészségi állapotához mérten a kórokozók számát folyamatosan kellően alacsony szinten lehessen tartani. Ez azt jelenti, hogy az ideális készülék típus és darabszám mindig az adott helyiség méretétől, a helyiségben tartózkodók számától és egészségi állapotától, valamint a végzett tevékenység jellegétől függ.

Szakértőink díjmentes tanácsadással segítik bármely felhasználási helyszín pontos felmérését és javaslatot adnak a készülék(ek) optimális elhelyezésére és üzemeltetésére vonatkozóan.


Back to Index

Mi a működési mechanizmus?

A készülék a plazmatekercs közvetlen környezetében a levegőt ionizálja (energizálja), és ebben a reakciótérben olyan összetett fiziko-kémiai folyamatok zajlanak le egyidejűleg, melyeknek semmilyen kórokozó vagy szerves anyag nem tud ellenállni. A plazmatérbe kerülő sejteket, illetve az allergiás reakciót kiváltó, irritáló, illetve szagterhelést okozó szerves molekulákat az elektromágneses tér durva szakító, húzó erőkkel rongálja, amely visszafordíthatatlan szerkezeti károsodásokat okoz. A maradék anyagdarabokat pedig elektron és UV besugárzás éri, kiegészülve a plazmatérben létrejövő szabad gyökök oxidáló hatásával.


Back to Index

Ózonnal és UV-val fertőtlenít a készülék?

Ózon a legtöbb elektromos berendezés használata során keletkezik, ami leginkább a nyomtatók, fénymásolók, mikrohullámú sütők, televíziók, számítógépek közelében érezhető. Azonban a koncentráció többnyire annyira alacsony, hogy a szagküszöb értéket sem éri el.

A Novaerus plazma működése során keletkező ózon és UV sugárzás nem képes egészségkárosító vagy felületroncsoló, mérgező hatást gyakorolni a környezetre azok elenyésző, jóval az egészségügyi határérték alatti koncentrációja, illetve intenzitása miatt. A NanoStrike® plazma hatásmechanizmusa nem az UV sugárzáson vagy az ózon képződésen alapszik.

A plazmamezőben roncsolódott maradék anyagok (szétesett sejtek, megrepedt sejtfal, torzult fehérjelánc stb.) ellenállóképessége jóval kisebb, mint az ép sejteké, ezért már igen kis mennyiségben is képes tovább károsítani azokat az UV és az ózon. Ezek járulékos hatások, melyek a kórokozók plazma általi károsítása nélkül hatástalanok lennének, mivel annyira alacsony koncentrációban, illetve energiaszinten vannak jelen. A NanoStrike® plazma hatékonysága a hatásmechanizmus összetettségén alapul; ha valamennyi tulajdonságát egyenként és önállóan vetnénk be a mikroorganizmusok ellen, azok jóval gyengébb hatást tudnának csak kifejteni.


Back to Index

Miért korlátozott az ózongenerátorok vagy az UV fény alkalmazhatósága?

Bár mind az ózon, mind az UV hatékony fertőtlenítő eljárás, azonban nem mindegy a felhasználás célja és módja, ezért ezeknek a technológiáknak a levegőfertőtlenítés terén való alkalmazása jelentősen korlátozott.

Ózongenerátor használata esetén NEM lehet a kezelendő helyiségben tartózkodni, mivel az ózon nagy koncentrációban mérgező. A fertőtlenítéshez a kezelendő légteret fel kell tölteni meghatározott koncentrációjú ózonnal, majd ezt a behatási ideig (akár 15-20 percig) állandó koncentráción kell tartani. A kezelést követően az ózont alaposan ki kell szellőztetni a légtérből. Erős oxidáló hatásának köszönhetően már egyszeri használat során is öregíti a felületeket, roncsolja a műanyagokat, a gumit, a berendezési tárgyakat és informatikai eszközöket. Az ózonos fertőtlenítés kockázatait bemutató cikkünket ITT olvashatja el.

Ózonnal csak eseti jelleggel, alkalmanként lehet fertőtleníteni, folyamatosan nem. A fertőtlenítést annyiszor kell elvégezni, ahányszor a légteret beszennyezik . Ez azt jelenti, hogy egy ózonnal fertőtlenített helyiség (pl. egy tárgyaló vagy iroda) csíramentes állapota azonnal megszűnik, amint oda akár csak egy ember is belép, mivel még normál légzés során is átlagosan 3000 aeroszolizált cseppet bocsátunk ki minden 5 percben. A kilélegzett cseppek a levegőben vagy a felületekre jutva elkezdenek kiszáradni és ahogy méretük az 5 mikronos határ alá csökken, kis súlyuk miatt akár korlátlan ideig képesek lesznek lebegni és a légáramlatokkal nagy távolságokra (több 10 méter) eljutni.

Az UV fény (germicidlámpa) rákkeltő, használata esetén NEM lehet a kezelendő helyiségben tartózkodni, továbbá fontos hangsúlyozni, hogy árnyékolás (kitakart területek) esetén ennek a módszernek lényegében nincs hatása. További hátránya, hogy az ózonhoz hasonlóan öregíti a felületeket, a műanyagokat, berendezési tárgyakat, informatikai eszközöket, több anyagot is roncsol, lebontja a felületre kijuttatott, úgynevezett impregnáló hatású felületfertőtlenítő szereket. A váladékkal kijutott kórokozók esetében fehérjekicsapó hatása a kórokozó körül egy védőburkot hozhat létre, ezáltal megvédve a kórokozót. Az UV lámpa kapacitása az üzemidő függvényében folyamatosan csökken, melyet csak speciális műszerrel lehet mérni, amely a hétköznapi felhasználás esetén nem megoldott, így a hatásfok csökkenése rejtve marad a felhasználó előtt, ami kockázatnövelő tényező. Az UV fény magas energiafelhasználású eszköz, és nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy folyamatos izzócserét igényel.


Back to Index

Mit jelent pontosan, hogy karbantartás-, illetve “utógondozás” mentes?

A Novaerus Protect 200-as és Protect 800-as típusú készülékek nem tartalmaznak cserélendő szűrőket, alkatrészeket, így üzemeltetésük nagyon gazdaságos. A készülékeknek nincs kötelező rendszeres szervize és a plazmatekercs hatásfoka nem csökken az idő előrehaladtával, ellentétben például az UV-C izzókéval. A készülékekben nincs cserélendő (HEPA) szűrő, melynek kapacitását a helyiség porterhelése indokolatlanul lekötné, vagy melyeket egészségügyi felhasználás esetén veszélyes hulladékként kellene kezelni.

A Protect 200-as típusú készülék légbeömlő nyílásait (melyek a készülék tetején találhatók) havonta egyszer érdemes leporszívózni, hogy a felgyülemlett port eltávolítsuk. A Protect 800-as típusú készülék por előszűrője pedig (amely az előlap mögött található) folyó vízzel egyszerűen és gyorsan lemosható.

A készülékek beüzemelésével, használatával és tisztításával kapcsolatos útmutató videókat ide kattintva, a dokumentumtár/videók alatt tekintheti meg.


Back to Index

Hány légköbméterre / négyzetméterre jó?

A folyamatos levegőfertőtlentés szempontjából elsősorban a légzési, illetve „tartózkodási” zónát kell figyelembe venni. Ha példaként veszünk egy 3 méter belmagasságú helyiséget, a mennyezethez közeli légtér fertőtlenítésének jelentősége elenyésző. A nagyon könnyű aeroszolizált cseppecskék, amelyek ebbe a magasságba képesek feljutni, akár korlátlan ideig is képesek a levegőben lebegni, ezért „kihullásuk” is igen lassan történik meg, így hamarabb száradnak ki és veszíthetik el életképességüket is. A visszahullás során pedig újra belekerülnek a megfelelően kialakított áramlási zónába, majd a plazmatérbe kerülve megsemmisülnek.

Átlagos felhasználás esetén a Novaerus Protect 200-as típust maximum 20-25 m2-ig, a Protect 800-as típust pedig 40-50 m2-ig javasoljuk használni. Nagyobb terek esetén a darabszámok növelésével és a készülékek megfelelő elhelyezésével lehet optimális lefedettséget biztosítani.

Az ideális készülék típus és darabszám mindig az adott helyiség méretétől, a helyiségben tartózkodók számától és egészségi állapotától, valamint a végzett tevékenység jellegétől függ. Szakértőink díjmentes tanácsadással segítik bármely felhasználási helyszín pontos felmérését és javaslatot adnak a készülék(ek) optimális elhelyezésére és üzemeltetésére vonatkozóan.


Back to Index

Mennyi idő alatt fertőtlenít ki egy helyiséget?

A készülékek folyamatos levegőfertőtlenítést végeznek, így a helyiségben jelentkező terhelést képesek már rögtön annak megjelenésekor, gyorsan és nagy hatékonysággal kezelni. A levegőfertőtlenítés célja nem a teljes sterilitás (mikroorganizmus-mentes állapot) elérése, hanem az, hogy a helyiségben tartózkodók egészségi állapotához mérten a kórokozók számát folyamatosan kellően alacsony szinten lehessen tartani. Ez azt jelenti, hogy az ideális készülék típus és darabszám mindig az adott helyiség méretétől, a helyiségben tartózkodók számától és egészségi állapotától, valamint a végzett tevékenység jellegétől függ.

Szakértőink díjmentes tanácsadással segítik bármely felhasználási helyszín pontos felmérését és javaslatot adnak a készülék(ek) optimális elhelyezésére és üzemeltetésére vonatkozóan.


Back to Index