Vissza

A Novaerus NV800 és NV1050 típusú levegőfertőtlenítő berendezések hatékonyságának mikrobiológiai tesztelése a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban (2019)

A Novaerus NV800 és NV1050 típusú berendezések hatékonyságának valós kórházi körülmények között történő tesztelésére 2019. április és május hónapban került sor a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézete által kijelölt alábbi helyszíneken:

  • emeltszintű sebellátó (NV1050, 2. fokozat – 317 m3/h légcsere)
  • traumatológiai szeptikus őrző (NV800, 2. fokozat – 260 m3/h légcsere)
  • végtagsebészeti ambulancia (NV1050, 2. fokozat – 317 m3/h légcsere)

A levegő-mikrobiológiai vizsgálat minden esetben levegő-ütköztetéses mintavevő készülékkel történt, Schedler és Columbia táptalajokra.

A kijelölt helyszíneken minden nap folyamatos betegellátás történt. A mintavételezések tematikája egy gép nélküli, egy rövidebb behatási idejű és egy hosszabb (egy hetes) behatási idejű állapotot tükröz.

A levegőmintákból kitenyésző alábbi mikroorganizmusok jelenléte is felhívja a figyelmet a kórokozók levegőben való terjedésének jelentőségére és a levegőfertőtlenítés fontosságára:

  • CNS (Coaguláz negatív staphylococcus);
  • Micrococcus,
  • Bacillus baktériumok
  • Alfa-haemolizáló Streptococcus
  • oxacillin érzékeny Staphylococcus aureus
  • MACI (Multirezisztens Acinetobacter baumannii)
  • fonalas gombák

Dr. Várkonyi István Ph.D. intézetvezető főorvos értékelése az elvégzett környezetbakteriológiai vizsgálati eredményekről a https://novaerus.hu/dokumentumtar oldalon érhető el.

A Novaerus technológia hatékonyságát jól szemléltetik a helyszíni minták összefoglaló grafikonjai.

Az emeltszintű sebellátóban folyamatos levegőfertőtlenítés mellett 60-90%-os összcsiraszám csökkenés valósult meg, amely tartósan fennmaradt (1. grafikon).

Kenézy Emeltszintű sebellátó

1.grafikon

A végtagsebészeti ambulancián folyamatos levegőfertőtlenítés mellett 60-80%-os összcsiraszám csökkenés valósult meg, a csökkenés nagyságrendje egy hét elteltével is megmaradt (2. grafikon).

Kenézy Végtagsebészeti Ambulancia

2.grafikon

A fenti 2. grafikonon is jól látható a folyamatos levegőfertőtlenítés csíraszám csökkentő hatása. Az 5. és a 6. mérési pont a helyiség bal oldalának elülső és hátulsó részén került kijelölésre. Ezeken a pontokon kialakult „vak folt” a berendezés elhelyezéséből és a helyiség kialakításából adódhatott. Az itt mért kezdeti alacsonyabb csíraszám is áramlási holttérre utal, ami alátámasztja az áramlási elégtelenséget, ezért ezek az értékelés szempontjából elhanyagolható értéknek tekinthetők.

A traumatológiai szeptikus őrzőben folyamatos levegőfertőtlenítés mellett 30-68%-os összcsiraszám csökkenés valósult meg, amely tartósan fennmaradt (3. grafikon).

Kenézy Traumatológiai Szeptikus Őrző

3.grafikon

A 3. grafikonon is szembetűnő a csíraölő hatás. A csökkenés mértéke kisebb volt, mint az előző két esetben, ami a berendezés elhelyezéséből (helyiség sarka) és a tesztelt készülék alacsonyabb légcsere kapacitásából adódhatott. A folyamatos használat ebben a helyiségben is tartós csökkenést eredményezett.

Összefoglaló letöltése pdf formátumban