Kórházi tapasztalatok a COVID idején

Az Uzsoki Utcai Kórház 2020. március közepétől június 1-ig nagy forgalmú járványkórházként látta el a koronavírus elleni védekezés rá háruló feladatait. A hirtelen kialakult járványügyi helyzetben a fekvőbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi intézmények számára kötelezővé vált Covid épületek kialakítása, melyet a Tüdőbelgyógyászati Osztály ideiglenes átszervezést követően a IV. Belgyógyászati Osztály keretében több helyszínen valósított meg. A helyszínek kiválasztását indokolta egyrészt a Tüdőbelgyógyászati Osztály légúti fertőzések kezelésében szerzett magas szintű szakmai gyakorlata, illetve az a tény, hogy az osztály helyiségei már 2015 óta folyamatos levegőfertőtlenítést biztosító berendezésekkel vannak felszerelve. A helyiségekben 22 db Novaerus Protect 800 típusú és 6 db Novaerus Protect 200 típusú plazmatechnológiás levegőfertőtlenítő készülék üzemel, melyek mellé a védekezésbe bevont ideiglenes helyiségek levegőfertőtlenítésére további 13 db Novaerus Protect 800 típusú készülék került a kórház más helyszíneiről átszállításra. A hatékony légcsere érdekében a levegőfertőtlenítő készülékek minden helyiségben a légzési zóna magasságában lettek telepítve.

A szakmai tapasztalat azt mutatta, hogy a kihelyezett levegőfertőtlenítő berendezések a két és fél hónapos védekezési időszakban folyamatos védelmet nyújtottak a levegőn keresztüli átfertőződés és továbbvitel ellen mind az egészségügyi dolgozók, mind a betegek esetében. Az érintett egészségügyi dolgozók kifejezetten biztonságos környezetben érezték magukat az ellátás során.

A készülékek egy része a változó beteglétszám jelentette aktuális igényeknek megfelelően hordozásra is került, melyet nagyban elősegített a berendezésekhez elérhető, állítható magasságú gördíthető állvány, mellyel a készülékek könnyen és biztonságosan a kijelölt helyszínre mozgathatók.

Mivel a látogatási tilalom miatt a készülékek üzemeltetése teljes mértékben az egészségügyi személyzetre hárult, az üzemelés biztonsága szempontjából szintén előnyt jelentett, hogy a porszűrők havi egyszeri tisztítása nem igényelt speciális eszközt, szaktudás, segédanyagot vagy külső karbantartó személyzetet.

A járványidőszak lezárultát követően a Covid ellátásban dolgozó kb. 60 érintett egészségügyi dolgozó utószűrése a szabályozásoknak megfelelően megtörtént, melynek eredményei alapján elmondható, hogy az országos átlagos 8%-os egészségügyi szakdolgozói fertőzöttséggel szemben az Uzsoki Utcai Kórház Covid-osztályán nem volt kialakult fertőzés, melyhez minden bizonnyal a folyamatos levegőfertőtlenítés is nagyban hozzájárult.

Szegedi Istvánné, COVID Vezető Ápoló, Uzsoki Utcai Kórház

2020. július 07.

További információk a levegőfertőtlenítés jelentőségéről

Partnereink

A Novaerus plazmatechnológiás levegőfertőtlenítőket széles körben használják az egészségügyi ellátás teljes spektrumában, irodákban és rendezvénytermekben, itthon és külföldön is egyaránt.