Ózonos fertőtlenítés? De hogyan?

Az ózon tulajdonságairól és egészségre gyakorolt hatásairól korábban is volt már szó, amiről ITT olvashat. Most közelítsük meg egy picit gyakorlati oldalról is az ózongenerátorok használatát.

Az alábbi videón jól látható, hogy az ózon oxidáló hatása milyen erőteljes.

FONTOS! Az ózongenerátorok használata közben a zárt térben tartózkodni tilos! A fertőtleníteni kívánt helyiségből még a készülék beüzemelése előtt el kell távolítani a növényeket és a háziállatokat is. Az ózonos fertőtlenítést követően pedig a helyiséget minimum fél óráig szellőztetni kell!

Nem kérdés, hogy az ózon fertőtlenítő hatásfoka magas, de nem mindegy, hogyan és milyen környezetben használjuk.

Az emberek rendkívül érzékenyen reagálnak az ózonra. A fertőtlenítésre használt ózon töménysége 0,5-2,5 ppm (milliomodrész) között van. Az emberek 0,01 ppm ózonkoncentrációt szagról már érzékelnek. (forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93zon)

Ózon keletkezik UV fény hatására, villámláskor, elektromos kisüléskor, szikrázásnál stb., a legismertebb otthoni ózontermelő a fénymásoló és a lézernyomtató, azonban nem egyedüliek a sorban.

A mikroorganizmusok eltérő mértékben reagálnak az ózonra, így például az a koncentráció, ami elpusztít egy vírust, nem biztos, hogy egy baktériumot is ugyanannyi idő alatt öl meg. Az ózongenerátoros fertőtlenítéssel foglalkozó oldalakon a vírus inaktiváláshoz minimum 2-4 ppm koncentrációt javasolnak, azonban arra vonatkozóan nincs egységes konszenzus, hogy mennyi az ideális behatási idő, ugyanis ez minden helyiség esetében más és más érték. Mivel az ózon saját magával is reakcióba lép, ha oxidálható anyagokkal érintkezik, a bomlás már alacsony hőmérsékleten is rendkívül gyorsan végbe mehet. Ha állandó koncentrációt szeretnénk tartani a szükséges behatási ideig, akkor nem csak mérnünk kell időközönként, hanem újra és újra ózont generálni a „fogyás” mértékével egyenlő arányban. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor „túl kell töltenünk” a teret ózonnal, hogy a fogyás ellenére is biztosan elegendő ózonkoncentrációnk legyen.

Talán emlékszünk még kémiatanárunk szavaira: „a gázok kitöltik a rendelkezésükre álló teret”, azaz egyenletesen eloszlanak a térben – de csak bizonyos idő elteltével. Az ózontermelés közben a generátor közelében az ózonkoncentráció jóval meghaladja azt az értéket, amit a teljes helyiségre ajánlanak, még akkor is, ha egy ventilátor segíti az elkeveredést. Egy nagyobb helyiségben akár 1 órán át is üzemel a készülék. A fenti videón is jól látszik, hogy magas koncentráció esetén milyen károsító hatással bír az ózon. Ez természetesen alacsonyabb koncentráción sincs másképp, csak időben tart tovább, azaz az alacsony koncentráció is károsítja berendezési tárgyainkat, csak később fogjuk tapasztalni a hatást.

Hogyan zajlik az ózonos fertőtlenítés otthoni környezetben?

Otthoni használat esetén a kiválasztott helyiséget megmérjük és kiszámoljuk hasznos térfogatát (levonjuk a bútorok és egyéb berendezési tárgyak térfogatát), majd kivisszük a háziállatokat és a szobanövényeket is! A berendezés leírásából kiválasztjuk a számított térfogathoz tartozó működtetési időt, a berendezést a helyiség közepére helyezzük, bekapcsoljuk és kiszaladunk. A kezelési idő leteltével várunk kicsit, majd alaposan kiszellőztetjük a helyiséget. IGEN, be kell mennünk abba a térbe, amit elárasztottunk mérgező gázzal, és amiben semmilyen élő szervezet nem maradhatott, hogy kinyissuk az ablakot! 30 percig szellőztetünk és reménykedünk, hogy közben nem jön vihar és nincsenek mínuszok. Ha ezzel megvagyunk, akkor kifertőtlenítettünk egy helyiséget – lényegében addig, amíg megint be nem megy valaki, hiszen a normál légzés során is 3000 aeroszolizált cseppecskét bocsátunk ki minden 5 percben, melyek akár koronavírust is tartalmazhatnak és a cseppek 90% olyan könnyű, hogy sosem ülepszik le, így a légáramlatokkal rövid időn belül nagy távolságokra is eljuthat.

A fertőtlenítés jelentőségét és az alkalmazandó módszert minden esetben mérlegelni kell. Mikor és mi ellen védekezzünk? Mivel és hogyan? Sokkal nehezebb néha jól dönteni, mint gondolnánk. A túlzó intézkedéseket, a hamis biztonságérzetet, az indokolatlan anyagi kiadásokat mind elkerülhetjük, ha körültekintően járunk el és szükség esetén szakértői segítséget veszünk igénybe a szükséges döntések meghozatalához.

A NOVAERUS csapatának szakértői díjmentes tanácsadással segítenek kiválasztani az elérendő célhoz legalkalmasabb levegőfertőtlenítési megoldást, melyről ITT talál bővebb információt.

Hány ppm ózon lesz akkor egy helyiségben?

Az ózongenerátorok specifikációi általában az ózon mennyiségének generálását adják meg gramm/órában. Azonban ahhoz, hogy megtudjuk, vajon hány ppm koncentrációban lesz jelen az ózon a helyiségben, picit számolnunk kell (a ppm milliomod részt jelent, ózon esetében cm3/m3). Leegyszerűsítve ezt az alábbiak szerint tudjuk kiszámolni:

  • A kezelési időhöz a fertőtlenítendő tér térfogatát meg kell mérnünk köbméterben (m3).
  • Az 1 óra alatt keletkező ózonmennyiség elosztva a szoba térfogatával adja azt az ózonkoncentrációt, amely 1 óra alatt elérhető.
  • Például, ha egy kis teljesítményű kereskedelmi ózongenerátor 10000 mg/óra ózonmennyiséget képes előállítani, akkor egy olyan szobában, ami 4 × 4 × 2,7 m (43,2 m3) térfogatú 231,5 mg/m3 ózonkoncentráció érhető el egy óra alatt, ami 117,9 ppm, ezt az alábbiak szerint kapjuk:
  • ppm = mg/m3 x 24,45/48
  • ahol 1 mol ideális gáz térfogata 24,45 1 atm nyomáson és 25 ° C hőmérsékleten, és 48 g/mol a molekulatömege az ózonnak.

Egy 50 m2-es helyiség kezelését 45 percig javasolják végezni 10000 mg/h teljesítményű generátorral. A fenti példánknál maradva elméletben 117,9 ppm x 0,75 óra (45 perc) = 88,4 ppm ózonkoncentráció érhető el a szobában 45 perc alatt. Ez a koncentráció alkalmas lesz a legtöbb kórokozó elpusztítására, azonban jóval magasabb, mint a javasolt érték, ezért a rendszeresen ismétlődő ózonos fertőtlenítés sajnos károsítani fogja berendezési tárgyainkat, hiszen az ózon valamennyi oxidálható szerves és szervetlen anyaggal reakcióba lép. Az ózonnal folyamatos fertőtlenítést nem tudunk végezni és nincs impregnáló hatása sem, mint egyes felületfertőtlenítő szereknek, amik képesek hosszabb-rövidebb ideig a felületen fertőtlenítő hatást kifejteni.

Az ózongenerátorok rendszeres használata kellő körültekintéssel és szakértelemmel jó döntés lehet bizonyos „ipari” környezetekben, ahol nincs folyamatos emberi jelenlét és ahol a berendezési tárgyak és felületek ellenállnak az erős oxidáló hatásnak. A nem szakszerű használat „ipari” környezetben is jelentős károkat okozhat, például a raktározott árukészletben! Az automatizált gyártóüzemek nagy részében ezért tilos ózonos fertőtlenítést végezni, mert a precíziós mikroelektronikai alkatrészeket és a vezetékek szigetelését károsítja.