Bár mind az ózon, mind az UV hatékony fertőtlenítő eljárás, azonban nem mindegy a felhasználás célja és módja, ezért ezeknek a technológiáknak a levegőfertőtlenítés terén való alkalmazása jelentősen korlátozott.

Ózongenerátor használata esetén NEM lehet a kezelendő helyiségben tartózkodni, mivel az ózon nagy koncentrációban mérgező. A fertőtlenítéshez a kezelendő légteret fel kell tölteni meghatározott koncentrációjú ózonnal, majd ezt a behatási ideig (akár 15-20 percig) állandó koncentráción kell tartani. A kezelést követően az ózont alaposan ki kell szellőztetni a légtérből. Erős oxidáló hatásának köszönhetően már egyszeri használat során is öregíti a felületeket, roncsolja a műanyagokat, a gumit, a berendezési tárgyakat és informatikai eszközöket. Az ózonos fertőtlenítés kockázatait bemutató cikkünket ITT olvashatja el.

Ózonnal csak eseti jelleggel, alkalmanként lehet fertőtleníteni, folyamatosan nem. A fertőtlenítést annyiszor kell elvégezni, ahányszor a légteret beszennyezik . Ez azt jelenti, hogy egy ózonnal fertőtlenített helyiség (pl. egy tárgyaló vagy iroda) csíramentes állapota azonnal megszűnik, amint oda akár csak egy ember is belép, mivel még normál légzés során is átlagosan 3000 aeroszolizált cseppet bocsátunk ki minden 5 percben. A kilélegzett cseppek a levegőben vagy a felületekre jutva elkezdenek kiszáradni és ahogy méretük az 5 mikronos határ alá csökken, kis súlyuk miatt akár korlátlan ideig képesek lesznek lebegni és a légáramlatokkal nagy távolságokra (több 10 méter) eljutni.

Az UV fény (germicidlámpa) rákkeltő, használata esetén NEM lehet a kezelendő helyiségben tartózkodni, továbbá fontos hangsúlyozni, hogy árnyékolás (kitakart területek) esetén ennek a módszernek lényegében nincs hatása. További hátránya, hogy az ózonhoz hasonlóan öregíti a felületeket, a műanyagokat, berendezési tárgyakat, informatikai eszközöket, több anyagot is roncsol, lebontja a felületre kijuttatott, úgynevezett impregnáló hatású felületfertőtlenítő szereket. A váladékkal kijutott kórokozók esetében fehérjekicsapó hatása a kórokozó körül egy védőburkot hozhat létre, ezáltal megvédve a kórokozót. Az UV lámpa kapacitása az üzemidő függvényében folyamatosan csökken, melyet csak speciális műszerrel lehet mérni, amely a hétköznapi felhasználás esetén nem megoldott, így a hatásfok csökkenése rejtve marad a felhasználó előtt, ami kockázatnövelő tényező. Az UV fény magas energiafelhasználású eszköz, és nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy folyamatos izzócserét igényel.